Ens havíem quedat en les tres primeres pases, queden tres més.

Quart pas: el model 036 d’Hisenda – el primer model, hauràs de fer-ne alguns més-. Has de demanar hora i presentar-te amb tota la paperassa perquè Hisenda et doni el CIF -provisional- amb el que has d’anar a presentar el model 600 d’autoliquidació – l’impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats-. Les cooperatives estan exemptes, però ho hem de presentar per arribar al registre de la cooperativa a la Generalitat. Això és el que realment marcarà el seu naixement.

I vam arribar a finals de maig, amb tots els papers a la mà, a la delegació de Girona. Aquests processos els vam fer juntes, anàvem a tot arreu les dues, ajustant horaris i entre els projectes que sempre ens acompanyen. Malabars. En realitat hem tingut molta sort i han estat molt amables en totes les administracions. El 24 de maig la cooperativa quedava registrada a la Generalitat, havia nascut finalment Cultural Rizoma, SCCL.

El dia 5 de juny muntàvem el nostre espai de treball al CoEspai, amb la Celeste i en Narcís, als quals també hem d’agrair el seu suport en tot el procés.

I no, no acaba aquí. Ara arriba el moment de convertir en definitiu el que fins ara era provisional.

Cinquè pas: omplir soles el model 036 per demanar el CIF definitiu. Si ho heu de fer, aprofiteu per donar-vos d’alta l’activitat. Es pot fer alhora. I no haureu de tornar com ens va passar a nosaltres. El primer 036 ens costa en temps gairebé una hora. Sort que som dues, i quan una defalleix comença l’altra. És tota una experiència, de noms i pàgines a omplir – o no- fins que aconsegueixes baixar el document pdf amb el que pots presentar-te a Hisenda. Amb mirada tendra dius al funcionari: no sabem si ho hem fet bé… una hora… molt difícil… segell, segell, ja tens el CIF.

Sí!!!!! Ja quasi ens podem donar d’alta al règim general de la Seguretat Social, estem molt a prop. Si no fos perquè la magnífica gestora t’explica que has d’omplir el model 036 de l’activitat – ho pots fer la primera vegada-. Però ho aconseguim gairebé tot, només ens falta fer els «llibres de la cooperativa». Què és això?

Els llibres de la cooperativa

Sisè pas: Quan t’arriba la confirmació del registre de la cooperativa ja et diuen que has de fer els «llibres». El llibre de registre de socis, el d’actes de l’assemblea general i el del consell rector. Sort – o no – de google, busques desesperadament un model per saber com han de ser aquests llibres. Què hi hem de posar, quina formalització ha de tenir, què hi posem?

En un exercici de prova-error i la paciència de l’administració – i la teva- , els consells de la gestora i la recerca en línia, hem aconseguit fer els «llibres». Aquest és el model que nosaltres hem seguit i que ens agradaria compartir, perquè potser és el que falta en el magnífic manual «Guia pràctica del procés de constitució d’una empresa cooperativa» 

El primer que s’ha de tenir en compte és la possibilitat de presentar els llibres enquadernats o en format mòbil. Millor els fulls mòbils. Què són els fulls mòbils? Doncs folis impresos segons els models i numerats que posareu en una carpeta d’anelles – de dues anelles per estalviar la feina de foradar- i deixant el primer full en blanc. A la part de sota si no teniu segell encara de l’entitat, ho podeu fer en una imatge on vegi les dades i el logo de la cooperativa.

Model de llibre de registre de socis en format .odt
Model de llibre d’actes de l’Assemblea en format .odt
Model de llibre d’actes del Consell Rector en format .odt

Model de llibre de registre de socis en format .pdf
Model de llibre d’actes de l’Assemblea en format .pdf
Model de llibre d’actes del Consell Rector en format .pdf

Finalitats

Ens queda molt de recorregut encara per a fer. Ens falta encara formació, volem formar-nos en les coses que importen, i aquesta és important. La cooperativa ha de créixer amb persones noves, que els importi tant com a nosaltres els objectius que vam deixar fixats en l’article 2 dels estatuts de Cultural Rizoma, SCCL:

“Article 2. Objecte i activitats

L’objecte d’aquesta societat cooperativa és el desenvolupament , foment i promoció de projectes culturals i artístics i formació i assessorament respecte els mateixos.

Tots els socis treballadors han d’aplicar el seu treball a aquest objecte, segons les seves condicions d’aptitud i capacitació professional.”

Pas a pas, tot just ara comencem a caminar.