Caminem sota el blau entre alzines, arítjols i heures, seguint els corriols d’un bosc anomenat de Can Taverner, als confins o a la porta de les Gavarres, segons s’origini el viatge. Amagat o descobert, el forn de calç s’alça com a vestigi i ens narra formes de viure, experiències i temps en què el foc omplia la boca d’entrada i els carreus, obtinguts de la pedrera, eren transformats en calç viva. Eren uns altres temps, quan el bosc formava part de la subsistència i les cases s’emblanquinaven per protegir-se del sol i els fongs.
La natura, muda del nostre llenguatge, no pot explicar-nos res, però té altres formes de dir, articulacions i connexions. Obrim els sentits. L’heura, coneguda com la planta de la immortalitat i de l’amor en l’època romana, pot arribar a viure cinc-cents anys. En sap molt d’aquest entorn. Arrelada en el sotabosc s’alça cercant la llum sobre qualsevol superfície. S’aferma i perviu.
La idea de runa romàntica apareix reflectida en els últims reguitzells de la posta de sol i la natura entrecreuada amb els nostres coneixements culturals ens mostra un espai de bellesa, d’aturada, de calma, de bosc, de pas, però també aixopluga les veus, la memòria i la història. Mentre l’heura s’entreteixeix entre les formes de l’antic forn, ens situa al lloc concret per connectar i abordar el seu coneixement sense formes jeràrquiques, sense predominis. Entre cultura i natura. Som al lloc.
Paissatge sonor «Forn d’heura»
«Forn d’heura» és la intervenció de Cultural Rizoma a la 3a edició del Festival Art & Gavarres.
Dates: Del 5 de setembre fins al 31 de desembre
Lloc:
Més informació: web del Festival Art i Gavarres
06/10/20 – Girona FM Blanc sobre Blanc (Rosa Gil, Manel Bayo)