«Itineraris contemporanis» és una aplicació que proposa un recorregut per conèixer espais, projectes i artistes contemporanis a les comarques de Girona: Olot, Girona, Celrà, La Bisbal de l’Empordà, Torroella de Montgrí, Camallera, Mieres, Santa Coloma de Farners, Port de la Selva, Vall del Bac.
«Itineraris contemporanis» vol visibilitzar i, alhora, documentar les pràctiques artístiques relacionant-les amb el territori, geolocalitzar les institucions però també donar veu a aquells projectes que neixen de les persones, moltes vegades dels i les mateixes artistes i que teixeixen una xarxa pròpia que enriqueix la cultura contemporània.
El projecte neix amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per a documentar i fer difusió de les pràctiques artístiques contemporànies i s’anirà actualitzant anualment amb nous continguts.
CamalleraNau Côclea. Artistes: Christina Schultz i Anna Dot www.naucoclea.com/
|
Mieres Espai Nyamnyam.. Artistes: Ariadna Rodríguez & Iñaki Álvarez i Job Ramos. Olot Casa de Colònies la Coromina. Forma part del recorregut de la Bianyal.Associació Binari. Artistes: Rafel G. Bianchi i Carles Congost. El Port de la Selva /Vall de la Santa Creu Arbar.. Artistes: Roc Parés i Pep Aymerich. Santa Coloma de Farners Casa de la Paraula. Artistes: Marta Negre i Quim Cantalozella. Torroella de Montgrí Caseta elèctrica de la Pletera. Col·lectiu Buit. Artistes: Pere Noguera i Lúa Coderch Vall de Bianya /Vall del Bac Üdelbac.. Artistes: Mar Serinya i Victor Masferrer. |
Amb el suport de:
Què tenen en comú Porcia, Ermessenda, Rahel o Miquela?
Són dones de diverses condicions socials i religioses que han viscut al llarg dels temps i que han deixat la seva empremta a Girona.
«Girona, a l’esguard de les dones», us proposa un recorregut per a endinsar-vos en les seves històries, vivències i algunes de les seves creacions artístiques per descobrir una Girona singular. En el recorregut s’entrecreuen els noms de les protagonistes amb les diferents condicions socials, econòmiques o religioses que afecten a totes les dones en les diferents èpoques: l’adquisició o pèrdua de drets civils, la consideració del seu gènere en les diferents religions i condicions socials, les qüestions matrimonials, la vida als convents, el feminisme, entre d’altres, entreteixeixen el fil conductor de la història de les dones.
Dones a Gerunda |
Artesanes, mercaderes i esclaves |
El primer espai que va acollir l’embrió d’un espai expositiu va ser la seu de l’Institut Vell, a mitjans del segle XIX, on actualment es troba el Museu d’Història de Girona. Seria cap a finals del segle XIX, l’any 1870, quan l’antic convent de Sant Pere de Galligants va acollir el Museu Provincial de Antigüedades y Bellas Artes. Un any més tard naixia La sociedad artística para el fomento de las Bellas Artes i s’iniciava la programació d’artistes de l’època. «Espais d’art de la Girona contemporània» és un itinerari que es configura partint de la recerca prèvia, de la investigació i l’estudi d’edificis i la seva vida, de com s’apropen a les pràctiques artístiques, com a museus, com a escoles, com a centres d’art o sales d’exposicions. En la visita «Espais d’art a la Girona contemporània» coneixerem la història dels edificis i artistes que configuren la història de l’art contemporani de la ciutat.
Sant Pere Galligants. Museu Arqueològic |
Arxiu Municipal de Girona i sala d’exposicions del Museu d’Història |
A Kultour, trobareu tres itineraris:«Girona a l’esguard de les dones» en català, castellà i anglès, «Espais d’art a la Girona contemporània» en català i castellà i «Girona Sona» en català, castellà i anglès per 2,99 €De fàcil navegació, els continguts de l’aplicació estan organitzats en punts d’interès, geolocalitzats en un mapa de navegació, que ofereix la història de l’espai i dels i les artistes protagonistes. Organitzada en diferents formats: text sobre el patrimoni i les biografies dels protagonistes, imatges i la bibliografia relacionada amb el punt. |
A Kultour, trobareu tres itineraris:«Girona a l’esguard de les dones» en català, castellà i anglès, «Espais d’art a la Girona contemporània» en català i castellà i «Girona Sona» en català, castellà i anglès per 2,99 €De fàcil navegació, els continguts de l’aplicació estan organitzats en punts d’interès, geolocalitzats en un mapa de navegació, que ofereix la història de l’espai i dels i les artistes protagonistes. Organitzada en diferents formats: text sobre el patrimoni i les biografies dels protagonistes, imatges i la bibliografia relacionada amb el punt. |
«Girona Sona»és un projecte que ha rebut el suport de la beca de creació Kreas de l’Ajuntament de Girona desenvolupat per Maia Kanaan, Pau Marcos i Olga Taravilla.
La ciutat pot ser explicada de manera cartogràfica, però és també interessant explicar-la a partir de les músiques que l’han habitat, o que suggereixen els seus espais. En aquestes inquietuds també hi és present la música, els sons i els cants que es poden sentir als edificis, als indrets de la ciutat.
El projecte «Girona sona» vol descobrir i posar en valor la música que es relaciona amb unes estructures que ara, potser, han quedat emmudides pel pas del temps. El projecte «Girona Sona» tracta de posar so a les paraules, de fer que la història es fixi en una partitura creada, d’investigar les relacions de l’espai amb la música per a dotar-les d’una nova sonoritat. És així com es (des)vela el passat, amb una nova mirada. Partim de la idea que cada pedra de la ciutat guarda en el seu interior una veu que pot ser escoltada. El projecte es mou entre la recerca i la creació. La recerca d’allò que va ser i pot ser explicat en paraules i la creació de la música que l’explica. Volem utilitzar per aquest treball la història com a fil conductor que ens permet transmetre els coneixements d’aquesta i allò que es inaprehensible, que entra pels sentits sense més filtres.
Aquest treball seria inacabable si es tinguessin presents tots els indrets i edificis que poblen la ciutat, per això s’ha acotat el treball en quatre espais, posant el focus de la recerca al segle XIX, tot i que també s’exploren el seus usos anteriors i posteriors. Si voleu conèixer una mica més podeu llegir els articles de la recerca.
1. Un teatre oblidat: carrer de la Força, 29 (Abans l’Amistat)
2. Les Voltes d’en Rosés, el terra tremola
3. Rambla de Girona. Un guirigall de sons
4. La Grober. Entre màquines i cors
Amb el suport de:
Un dels nostres interessos com a historiadores de l’art i especialistes en la investigació és la possibilitat de sortir-nos dels marges dels cercles especialitzats de transmissió del coneixement. Ens volem situar en el llindar d’una transversalitat on la recerca aplicada s’entén com l’obertura del coneixement i la seva difusió a la comunitat. D’aquesta forma podem posar en relació àmbits diversos com l’educació, la història, el patrimoni cultural, la creació contemporània i el turisme cultural.
Algunes de les de les nostres recerques es formalitzen en itineraris al territori o visites a la ciutat. Aquests sorgeixen de la necessitat de posar en valor, documentar i transmetre diverses qüestions relacionades amb el patrimoni cultural, la història i la creació artística.
La formalització en aplicació mòbil
Vivim en una societat mòbil i connectada, el món digital està transformant la nostra manera de planificar, viure i compartir el fet cultural. El repte de la creació de les aplicacions mòbils «Kultour» i «Itinera» és incidir en aquest núvol per generar noves formes en els processos de creació, documentació, producció i distribució cultural.
Kultour i Itinera
Kultour és el nom que va rebre l’aplicació mòbil que vam dissenyar per fer difusió i transmetre els resultats de la recerca «Girona a l’esguard de les dones». Més enllà de la visita presencial guiada, era important que els continguts de la investigació estiguessin a l’abast de tothom, per a ser consultats i permetre l’ampliació de coneixements a través de la bibliografia proposada. El disseny de l’aplicació de continguts es va formalitzar com una guia de viatges expandida, amb imatges, so, vídeos, bibliografia.
Més enllà de l’aplicació mòbil, Kultour, ha esdevingut un projecte amb una metodologia de treball concreta. A Kultour relacionem el territori amb la història, el patrimoni, l’art i la creació artística amb les veus d’unes protagonistes que viuen als arxius i els llibres que les expliquen. Al projecte s’anirà sumant totes aquelles propostes que ens convidin a la reflexió, a pensar el territori des de perspectives diverses.
Itinera és, en certa mesura, filla de Kultour, però una filla independitzada. El seu àmbit territorial no és municipal, no es tracta d’una visita guiada, sinó d’un itinerari per diferents localitats de les comarques gironines. En aquest itinerari parlem d’espais, projectes i artistes de la nostra contemporaneïtat, obrim l’interstici entre el patrimoni cultural i la creació artística. El projecte utilitza una metodologia de treball molt semblant a l’anterior: la geolocalització, la història dels espais, la relació amb el patrimoni cultural, les imatges, la bibliografia. Itinera té un caràcter documental, però al mateix temps visibilitza un arxiu de memòria oral de les persones que en l’actualitat estan treballant al voltant de la creació artística.
Altres treballs al voltant de la recerca
A més a més dels nostres projectes, també hem treballat en el disseny, recerca i redacció de continguts d’altres visites per encàrrec:”Redescobreix la Girona antiga a través del GEiEG. Les primeres seus socials (1919-1933)”, “Dones escultores a Salt” i “Anem a.. conèixer els nostres drets”.