ITINERARIS CULTURALS

 • Què tenen en comú Porcia, Ermessenda, Dolça o Agnés?
  Són dones de diverses condicions socials i religioses que han viscut al llarg dels temps i que han deixat la seva empremta a Girona.
  «Girona, a l’esguard de les dones», us proposa un recorregut per a endinsar-vos en les seves històries, vivències i algunes de les seves creacions artístiques per descobrir una Girona singular.

  A l’aplicació Kultour la trobareu en català, castellà i anglès.

  Podeu descarregar l’aplicació Kultour que conté l’itinerari «Girona a l’esguard de les dones» i «Espais d’art a la Girona contemporània» per 2,99 €
   

   
  IOS (Iphone i Ipad) Android

   


  Premsa:
  03/06/18 – Suplement Punt diari – Girona a l’esguard de les dones (Gemma Busquets)
  08/03/18 – Punt Diari- La Girona de les Dones (Gemma Busquets)
  08/03/18 – Diari de Girona- D’Ermessenda a Antònia Adroher (Laura Fanals)
  03/03/18 – Tv Girona – Noticies migdia mínut 5:23 –

 • El primer espai que va acollir l’embrió d’un espai expositiu va ser la seu de l’Institut Vell, a mitjans del segle XIX, on actualment es troba el Museu d’Història de Girona. Seria cap a finals del segle XIX, l’any 1870, quan l’antic convent de Sant Pere de Galligants va acollir el Museu Provincial de Antigüedades y Bellas Artes. Un any més tard naixia La sociedad artística para el fomento de las Bellas Artes i s’iniciava la programació d’artistes de l’època. En la visita «Espais d’art a la Girona contemporània» coneixerem la història dels edificis i artistes que configuren la història de l’art contemporani de la ciutat.

  Podeu descarregar l’aplicació Kultour que conté l’itinerari «Girona a l’esguard de les dones» i «Espais d’art a la Girona contemporània» per 2,99 €
   

   
  IOS (Iphone i Ipad) Android

   


 • «Itineraris contemporanis» és una aplicació que proposa un recorregut per conèixer espais, projectes i artistes contemporanis a les comarques de Girona: Olot, Girona, Celrà, La Bisbal de l’Empordà i Torroella de Montgrí.

  «Itineraris contemporanis» vol visibilitzar i, alhora, documentar les pràctiques artístiques relacionant-les amb el territori, geolocalitzar les institucions però també donar veu a aquells projectes que neixen de les persones, moltes vegades dels i les mateixes artistes i que teixeixen una xarxa pròpia que enriqueix la cultura contemporània.

  De fàcil navegació, els continguts de l’aplicació estan organitzats per ciutats i punts d’interès geolocalitzats en un mapa de navegació que ofereix la història de l’espai, informació del projecte que es duu a terme, sobre el col·lectiu, institució o persones que ho mantenen viu i sobre alguns i algunes artistes que han col·laborat. Organitzada en diferents formats: text, vídeo, imatges i la bibliografia relacionada amb el punt d’interès.

  El projecte neix amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per a documentar i fer difusió de les pràctiques artístiques contemporànies i s’anirà actualitzant anualment amb nous continguts.

  A l’aplicació Itinera la trobareu en català, castellà i anglès.

  Podeu descarregar l’aplicació per 0,99€:
   

   
  IOS (Iphone i Ipad) Android

   

  Amb el suport de:
  logo_generalitat_cultura

 • «Girona Sona»és un projecte que ha rebut el suport de la beca de creació Kreas de l’Ajuntament de Girona desenvolupat per Maia Kanaan, Pau Marcos i Olga Taravilla.

  La ciutat pot ser explicada de manera cartogràfica, però és també interessant explicar-la a partir de les músiques que l’han habitat, o que suggereixen els seus espais. En aquestes inquietuds també hi és present la música, els sons i els cants que es poden sentir als edificis, als indrets de la ciutat.

  El projecte «Girona sona» vol descobrir i posar en valor la música que es relaciona amb unes estructures que ara, potser, han quedat emmudides pel pas del temps. El projecte «Girona Sona» tracta de posar so a les paraules, de fer que la història es fixi en una partitura creada, d’investigar les relacions de l’espai amb la música per a dotar-les d’una nova sonoritat. És així com es (des)vela el passat, amb una nova mirada. Partim de la idea que cada pedra de la ciutat guarda en el seu interior una veu que pot ser escoltada. El projecte es mou entre la recerca i la creació. La recerca d’allò que va ser i pot ser explicat en paraules i la creació de la música que l’explica. Volem utilitzar per aquest treball la història com a fil conductor que ens permet transmetre els coneixements d’aquesta i allò que es inaprehensible, que entra pels sentits sense més filtres.

  Aquest treball seria inacabable si es tinguessin presents tots els indrets i edificis que poblen la ciutat, per això s’ha acotat el treball en quatre espais, posant el focus de la recerca al segle XIX, tot i que també s’exploren el seus usos anteriors i posteriors. Si voleu conèixer una mica més podeu llegir els articles de la recerca.

  1. Un teatre oblidat: carrer de la Força, 29 (Abans l’Amistat)
  2. Les Voltes d’en Rosés, el terra tremola
  3. Rambla de Girona. Un guirigall de sons
  4. La Grober. Entre màquines i cors

  Amb el suport de:

 • Una vegada finalitzada la primera ruta, es va considerar la possibilitat de dissenyar una aplicació mòbil. En aquesta fase va intervenir Enric Mas, desenvolupant el codi de l’aplicació. Aquest treball conjunt va donar lloc a l’aplicació «Kultour» en la seva forma definitiva. Una aplicació mòbil que conté, de moment dues de les visites: «Girona a l’esguard de les dones» i «Espais d’Art a la Girona contemporània». Els itineraris estan geolocalitzats i cada punt conté un resum dels continguts, de les persones protagonistes, imatges, sons i la bibliografia relacionada. Actualment estem treballant en la producció del projecte «Girona Sona» que serà actualitzada l’any 2019.

  Podeu descarregar l’aplicació Kultour que conté l’itinerari «Girona a l’esguard de les dones» i «Espais d’art a la Girona contemporània» per 2,99 €
   
  IOS (Iphone i Ipad) Android

   

   


 • VISITES GUIADES PER GRUPS:

  Les visites guiades per a grups es realitzen amb reserva prèvia. Contactar per conèixer disponibilitat. correu: reserva(arroba)culturalrizoma.com

  persones preu
  1 a 10 145€ Iva inclòs
  11 a 15 170€ Iva inclòs
  16 a 25 235€ Iva inclòs

  * Els infants menors de 10 anys no paguen i fins a 16 anys tenen descompte del 50%.
  * Visita accessible.

  VISITES GUIADES INDIVIDUALS

  Es pot contractar la visita sense necessitat de ser un grup en aquest dies:
  Els divendres de 18 a 20 h amb reserva prèvia.
  Als mesos de juliol i agost: divendres i dissabte de 18 a 20 h i diumenge de 12 a 14 h. amb reserva prèvia.
  Preu de la visita: 15 € Iva inclòs
  * Els infants menors de 10 anys no paguen i fins a 16 anys tenen descompte del 50%.
  * Visita accessible.

  RESERVA LA VISITA

  Per a reservar envia’ns un correu indicant el vostre nom, quantes persones sereu, la data i quina visita us interessa a reserva(arroba)culturalrizoma.comRECERCA

La nostra formació com a historiadores de l’art fa que ens focalitzem en la recerca i en l’elaboració de continguts de qualitat, centrant-nos en aspectes que no són abordats en altres serveis i productes similars, i posant en relació àmbits diversos com l’educació, la creació contemporània i el turisme.

La recerca aplicada al coneixement del territori. Itineraris culturals

La cultura és allò que confereix identitat al territori, és allò que ens explica i que també podem explicar. Les propostes d’aplicació de la recerca en itineraris culturals sorgeixen de la voluntat de fer accessible el coneixement d’una forma amena i entenedora i provocar el desig de saber-ne més.

Neix d’una proposta concreta que l’Isabel Godoy fa a l’Olga Taravilla: l’elaboració d’una visita a Girona partint del treball de recerca del seu màster d’investigació. En aquesta investigació, l’Olga abordava el tema de la promoció artística de les dones medievals.

La creació de «Girona, a l’esguard de les dones» és fruit d’una segona investigació desenvolupada durant els anys 2015-2016. En els últims dos anys s’han creat dues més: «Espais d’art a la Girona contemporània» i «Girona Sona». Ara s’està elaborant «Itineraris contemporanis» amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat.

Les visites a la ciutat de Girona estan pensades per a donar a conèixer la seva història i el patrimoni situant-se al llindar entre educació i turisme. Pensades per les persones que visiten Girona però també per ser turista en la pròpia ciutat.

La formalització a l’aplicació mòbil «Kultour»

Vivim en una societat mòbil i connectada, el món digital està transformant la nostra manera de planificar, viure i compartir el fet cultural. El repte de la creació de l’aplicació mòbil «Kultour» és incidir en aquest núvol per generar noves formes en els processos de creació, producció i distribució cultural. La ciutat de Girona conserva un important patrimoni històric artístic i, al mateix temps, té un ric teixit cultural relacionat amb les pràctiques contemporànies. El repte, doncs, està en establir un diàleg entre passat i present, en posar en relació el patrimoni i la història amb la contemporaneïtat.