• Plantar maduixes 2020-2021
  Els estolons créixen a Pont Major i arriben fins a Celrà

  Després de l’aturada a la qual ens va obligar la crisi sanitària de la COVID-19, de cara a la tercera edició del projecte pel curs escolar 2020-2021, reprenem les sessions de treball amb famílies de les dues escoles del barri de Pont Major -Carme Auguet i FEDAC Pont Major-, adaptant-nos a les mesures de seguretat necessàries per poder desenvolupar el projecte amb totes les garanties.

  En aquest sentit, al barri de Pont Major, el projecte es reactiva treballant amb aquelles famílies amb les quals vam començar a fer-ho el curs anterior, amb grups més reduïts -però incrementant les sessions de treball, ara un cop per setmana amb cada grup-, recuperant aquelles qüestions que vam poder explorar i activant nous processos a partir dels resultats que es mostren en l’exposició al Hall del Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona entre el 22 d’octubre i el 15 de novembre de 2020.
   

  “Plantar maduixes” a Celrà

  Paral·lelament a la tercera edició del projecte al barri de Pont Major, iniciem una primera edició amb famílies de les dues escoles del municipi de Celrà -Escola l’Aulet i Les Falgueres-. En aquest cas, al local d’entitats del municipi -cedit pel mateix Ajuntament de Celrà-, ens reunim de manera setmanal per començar a conèixer-nos i treballar plegades al voltant dels objectes i les accions quotidianes des de les pràctiques artístiques contemporànies.

   


   

  Amb el suport de:
  I la col·laboració de:

 • Plantar maduixes 2019-2020
  Pràctiques artístiques i comunitat al barri de Pont Major

  Plantar maduixes és un projecte artístic i educatiu construït col·lectivament entre la cooperativa Cultural Rizoma, el Pla Comunitari Construïm Ponts de Pont Major i la comunitat educativa del mateix barri, amb la voluntat d’apropar les pràctiques artístiques contemporànies a l’alumnat i a les famílies de les escoles Carme Auguet i FEDAC Pont Major de Girona.

  En aquesta segona edició del projecte, desenvolupada a redós del curs escolar 2019-2020, s’ha treballat en setmanes alternes dins de cada una de les dues escoles amb un grup de famílies amb infants d’entre P4 i 2n de Primària partint del treball i l’experimentació amb elements que conformen la nostra quotidianitat. En les diverses sessions de treball desplegades a les escoles s’han volgut reivindicar els objectes que utilitzem i les accions que duem a terme en el nostre dia a dia, aproximant-nos-hi des de la pràctica artística, prenent com a exemple artistes i projectes que treballen en aquesta línia i emprant tots aquests elements com a material artístic.

  Sobre paper, el projecte es va plantejar distribuït en diversos blocs de treball; un primer al voltant de l’experimentació amb els objectes quotidians, un segon basat en les accions que duem a terme diàriament i el darrer centrat en tot allò que té a veure amb la quotidianitat en relació amb l’espai públic. A través d’aquests tres blocs es proposava un treball amb aquests elements a través de l’exploració de diverses disciplines artístiques com són el dibuix, el treball amb volum, la performance, la fotografia, l’art sonor, etc. basant-nos en els treballs d’artistes contemporanis com Isabel Banal, Marc Larré, Pere Noguera, David Bestué i Marc Vives, Laura Llanelli o Edu Comelles.

  El primer bloc de treball se centrava en els objectes que fem servir habitualment, elements als quals sovint no prestem atenció per l’ús recorrent que els donem. En aquest sentit, les activitats desplegades pretenien treballar-los de manera descontextualitzada, aproximant-nos-hi des d’un altre angle per explorar-ne totes les possibilitats.

  Els primers treballs, doncs, s’activaven a partir de la petició a cada una de les persones participants -mares, pares, alumnes, etc.- de portar a l’aula un sol objecte que utilitzessin cada dia i, a partir de diversos exercicis el vam treballar a través del dibuix, el collage o el volum. Durant aquestes sessions vam descobrir les enfangades de Pere Noguera i el projecte Contactos de Marc Larré, que ens van servir de punt de partida per a experimentar a partir dels objectes quotidians que cada una de les famílies portaven a l’aula.
   


   

  La crisi de la COVID-19

  Poc temps després d’activar els treballs a l’aula, la crisi sanitària de la COVID-19 ens va obligar a interrompre les sessions de treball presencial i, durant unes setmanes, algunes de les propostes plantejades es van transformar en clau digital, portant-nos a desenvolupar alguns exercicis des de casa, per tal d’explorar i pensar al voltant de com aquesta situació d’excepcionalitat afectava i alterava la nostra manera d’experimentar la quotidianitat.
   

  Exposició al Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona

  Malgrat que, d’alguna manera, el projecte no s’ha acabat desenvolupant d’acord amb el que havíem previst, hem cregut necessari mostrar en format expositiu els processos activats a l’aula i a casa, per tal de construir una espècie de cartografia del que ha estat i del que hauria pogut ser aquesta segona edició del projecte.

  L’exposició resultant es va desplegar al Hall del Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona del 22 d’octubre al 15 de novembre de 2020
   


   

   

  Amb el suport de:

 • Plantar maduixes 2018-2019

  «Plantar maduixes» és un projecte elaborat conjuntament entre la comunitat educativa del barri de Pont Major i Cultural Rizoma amb el suport del Pla comunitari a Pont Major: Construïm ponts. Desenvolupem un espai comú de treball al voltant de l’art i la cultura contemporània, destinat a alumnes de cicle infantil de les tres escoles del barri: Bressol, Carme Auguet i Fedac.

  Amb «Plantar maduixes» volem apropar i treballar les pràctiques artístiques contemporànies com a eina per pensar, descobrir, experimentar la nostra realitat, el nostre entorn i la relació amb els altres.

  «Plantar maduixes» s’està desenvolupant a redós del curs escolar 2018-2019. S’ha realitzat des del mes d’octubre de 2018 fins al mes de maig de 2019, a través d’un seguit de sessions d’una hora a la setmana realitzades a l’espai cedit pel Centre Cívic de Pont Major.

   


   

  Premsa:
  10/05/19 – Diari de Girona- Plantar maduixes (Eudald Camps)
   
  09/05/19 – El Punt Avui – «Plantar maduixes» recull els fruits al Bòlit (Jordi Camps)

   
  «Plantar maduixes»

   

  Dimecres 5 de juny, al Barri de Pont Major va tenir lloc la Jornada Artística Intercentres de les escoles del barri i a la tarda, de 17 a 18 h fem la cloenda dels recursos socioeducatius amb una intervenció oberta al públic i la inauguració de l’exposició «Plantar maduixes» al Centre Cívic Pont Major.

  Amb el suport de: