Jordi Mitjà (Figueres, 1970) va aterrar a Cultural Rizoma a mitjan mes d’octubre de 2022 amb seixanta-un volums de la revista Paris Match i un equip de fotografia professional. La seva proposta –que prenia per títol Cadascú a la seva i l’arxiu contra tots– donava el tret de sortida al projecte que articularia la nostra programació des de la tardor de 2022 fins a l’estiu de 2023. Durant els mesos que va estar treballant amb nosaltres, Jordi Mitjà es va confrontar amb aquest volum inabastable de continguts, amb la voluntat de seleccionar aquells que fossin del seu interès i intentar especular sobre possibilitats de relació entre ells –d’acord amb una sèrie de categories que anirien emergint al llarg del temps, en funció de l’evolució del mateix procés de recerca– així com generar nous relats a partir d’aquestes mateixes relacions. La col·lecció, que compren exemplars d’entre els anys 1949 i 1965, permet a l’artista aproximar-se a aquest material des d’una posició de desconnexió temporal i personal en relació amb les històries que s’hi relaten, i iniciar un procés de treball amb la voluntat de resignificar-les.

Al llarg d’aquest mateix procés de treball, es van programar una sèrie d’obertures públiques, per tal de prendre el pols del projecte a mesura que aquest s’anava definint en el temps. La primera d’aquestes obertures es va celebrar el 28 de desembre de 2022 i, a banda d’una primera socialització del procés de treball, es va programar una presentació del poemari Fins i tot els renecs del mateix artista, amb la col·laboració d’Anna Dot, autora del pròleg de la publicació. A Fins i tot els renecs, Jordi Mitjà s’endinsa en la lluita diària, quasi titànica, del seu pare amb les paraules i la comprensió del món, després d’haver sofert unes embòlies que l’afecten plenament. Entendre i fer visible la pèrdua és el detonant d’aquest poemari senzill, sincer, que s’ha gestat en un parell d’anys on encara els mots afloraven i es feien sentir. El fet de triar l’àmbit de la poesia situa a l’artista visual en un terreny absolutament nou, establint una correspondència entre la seva desorientació amb aquest llenguatge i les pors del pare.

La segona de les obertures d’aquest procés de treball va tenir lloc el 28 de gener de 2023 i va prendre fora d’una jornada de treball al voltant dels materials amb els quals Jordi Mitjà havia estat treballant en els darrers mesos.

Tenint en l’horitzó la possibilitat d’acabar produint una sèrie de publicacions com a resultat d’aquest treball, Jordi Mitjà va convocar a una sèrie de professionals –vinculats als àmbits de la creació contemporània, el disseny i la producció editorial– per tal de pensar de forma conjunta les possibilitats d’aquests continguts. En aquesta sessió varen participar les investigadores i artistes Marta R Chust, Roc Domingo Puig, Enric Farrés Duran, Alba Sanmartí i Cris Nogué, la comissària independent Pilar Soler Montes i el col·lectiu de dissenyadors Bendita Gloria (Alba Rosell i Santi Fuster).