• #06 Geografies variables de la memòria

  «Geografies variables de la memòria»

  inauguració: 13 de desembre de 2019 a les 18 h
  del 13 de desembre al 8 de març de 2020

   

  Activitats relacionades

  Si voleu conèixer les activitats relacionades amb el projecte que farem al mes de febrer entreu al enllaç

   

  La proposta «Geografies variables de la memòria» és una mostra expositiva del projecte que connecta el territori amb la memòria i vivències de les persones que l’habiten, tractant d’aprehendre la complexitat del terme “cultura”. El projecte se situa al llindar de la creació contemporània i la mediació artística; de l’acció comunitària i la co-creació, i entre diverses generacions de dones i comunitats a la població de Celrà. El desplegament a l’espai expositiu, elaborat de forma col·lectiva, esdevindrà un lloc de relació,convidant al públic a la participació en un procés obert de creació. Els continguts de l’exposició s’aniràn complementant a partir de les aportacions en diversos tallers programats al mateix espai i les del públic en general.

   

  Més informació: Geografies variables de la memòria

   

  Si vols descarregar-te el full de sala clica aquí
   

   

  Amb el suport de:

   

  #05 Irene Solà

  «Dues molars de mamut»

  inauguració: 20 de setembre de 2019 a les 19 h
  del 20 de setembre al 23 de novembre de 2019

   

  La proposta «Dues molars de mamut» d’Irene Solà és fruit de la col·laboració amb l’Associació Binari d’Olot, mitjançant la qual s’aposta per l’acompanyament en la producció d’un projecte específic que es desplegarà paral·lelament en format expositiu a Cultural Rizoma i com a intervenció en el marc de la Bianyal. En aquest sentit, el plantejament del seu projecte pren com a punt de partida la investigació sobre certs elements vinculats al context en el qual es desenvolupa la Bianyal per teixir un text que l’artista acabarà d’embastar treballant a l’oficina de Cultural Rizoma un cop ja s’hagi inaugurat la seva exposició en el mateix espai. Paral·lelament, la proposta es complementa amb unes peces audiovisuals de nova creació que exploren qüestions vinculades amb la intimitat, la condició narrativa i la representació.

   

  Activitat relacionada:
  Conversa amb Irene Solà i presentació del llibre «Canto jo i la muntanya balla» a la Biblioteca de Celrà el 14/11 a les 19h

   

  Irene Solà (Malla, 1990)
  És artista visual i escriptora. Llicenciada en Belles Arts per la UB i Màster en Literatura, Cinema i Cultura Visual per la Universitat de Sussex, en els seus treballs investiga al voltant de la construcció narrativa, el llenguatge i la comunicació. Recentment ha estat guardonada amb el Premi Documenta per la novel·la «Els Dics» (2017) i amb el Premi Anagrama per «Canto jo i la muntanya balla» (2019). Els seus textos i obres s’han exposat i llegit al CCCB, a la WhitechapelGallery (Londres), al Bòlit, Centre d’Art Contemporani de Girona, a ACVIC, al Jerwood Arts Centre (Londres), a la Galeria JosédelaFuente (Santander), al Festival Internacional de Poesia de Sant Cugat, a la Festa de la Poesia de Sitges o el Festival Poesia i +, entre d’altres. Ha rebut reconeixements com les Ajudes a la Creació Literària del Departament de Cultura, la Beca d’Art Jove o la Beca Ciutat de Vic, i ha estat una de les artistes seleccionades dins del programa Barcelona Producció – La Capella 2017 amb el projecte «Notes on a novel (that I am not going to write), or the swimming pool, or the hair, the herb and the bread, or the tomato plant».

   

  Més informació: web d’Irene Solà

   

  Descarregar el full de sala

   

   

  Col·labora amb nosaltres:

   


  #04 Jordi Morell

  «Un pati, una merla i un tros de ferralla»

  inauguració: 13 de juny de 2019 a les 19 h
  del 13 de juny al 3 d’agost de 2019

   

  Amb la idea de pensar en allò que amaga el territori pel qual es transita, la proposta agrupa un seguit d’elements i gestos que giren entorn de la sensació d’estranyesa que sorgeix de les troballes d’artefactes explosius de conflictes passats.

   

  Jordi Morell (Salt,1975)
  Artista i doctor en Belles Arts. Professor associat al Departament d’Arts Visuals i Disseny de la Universitat de Barcelona. Viu i treballa a Darmstadt (Alemanya) i Barcelona. Darrerament ha participat de la iniciativa artística Lloc, memòria i salicòrnies (2015-2018), seguint el projecte LIFE Pletera en la desurbanització i restauració d’unes maresmes a l’Estartit (Baix Empordà).

   

  Més informació: web de Jordi Morell

   


  #03 Jordi Mitjà

  «Tot el que fem, ho fem per carregar-nos-ho tot»

  inauguració: 28 de març de 2019 a les 19 h del 28 de març al 25 de maig de 2019  

  El projecte que Jordi Mitjà presenta a l’espai de Cultural Rizoma té el seu origen en el marc del programa En residència, coordinat per A Bao A Qu l’any 2015. Amb un grup d’alumnes de l’aula d’acollida de l’Institut Milà i Fontanals, van recuperar una sèrie de diapositives obsoletes que s’utilitzaven per impartir l’assignatura d’història de l’art per desenvolupar el projecte Paraules clau.

   

  Per a l’exposició Tot el que fem, ho fem per carregar-nos-ho tot, l’artista ha transformat, reconstruït i reorganitzat aquestes diapositives conformant l’Anarxiu Diapo. A través d’aquest ens planteja una sèrie de qüestionaments i reflexions al voltant de la producció d’imatges, del seu consum i dels usos i les capacitats crítiques -o acrítiques- que tenen actualment.

   

  Jordi Mitjà (Figueres,1970). Actualment viu i treballa a Lladó
  A través d’obres que tenen una gran varietat de formes: escultura, fotografia, escriptura, dibuix, instal·lació o performance, Jordi Mitjà ha establert un sistema de treball propi. La majoria de les seves propostes impliquen l’aparició d’objectes, situacions i sistemes específics relacionats amb l’espai on es desplega el treball. Cada nou projecte forma part d’aquest procés autònom que es basa en un mètode de treball dislèxic, d’evolució constant i erràtica.   En els seus processos de treball, l’artista qüestiona i capgira els fonaments de la creació, els mecanismes de percepció i aprehensió de les obres i els contextos que trepitja. Jordi Mitjà indaga en llenguatges, sovint enigmàtics per ell mateix, s’apropia d’elements i genera situacions que convoquen l’espectador a una participació activa, oferint-li la possibilitat de continuar les narratives que proposa.

   

  Més informació: web de Jordi Mitjà

   

  Àlbum a flickr

   

  Exposició de Jordi Mitjà

  Col·labora amb nosaltres:


  #02 Mercedes Mangrané

  «Susceptible»

  inauguració: 18 de gener de 2019 a les 19 h del 18 de gener al 16 de març de 2019  

  Activitat vinculada: L’artista Mercedes Mangrané impartirà el taller «A flor de pell» Dia 16/03/2019 a les 11,30 a 13 h.

   

  Mercedes Mangrané mostra pintures que treballen la superfície com a pell que es trenca i es deforma, que rellisca o és porosa, s’hi veu a través d’escletxes, del volum i el relleu. La plasticitat és explorada a través d’un recull de temes sensibles al fragment i al detall, evocant paratges naturals i colors que fan palès l’artifici intermitent del paisatge diari. La mirada d’insecte sobre la quotidianitat juga amb la irritabilitat de la superfície. L’imaginari de l’artista desvetlla el paratge mediterrani a través d’elements que aïlla: un sol que es desfà, un grapat de pinassa sobre un blau piscina, bassals enfangats o l’estudi del baf de la finestra en són alguns dels motius. Una relació de formes mínimes volen esdevenir al·legories de la fragilitat i la fortalesa canviant que es troba en l’observació de l’entorn immediat. La pintura convida a la susceptibilitat, és susceptible a la mirada i existeix per a ella: convida silenciosament a deixar-se ferir per un llenguatge íntim. Amb la col·laboració d’Hangar  

  #03 Susceptible (2019)

  Álbum en Flickr

 • #01 Azahara Cerezo

  «Acte de presència»

  inauguració: 25 d’octubre de 2018 a les 19 h del 25 d’octubre al 4 de gener de 2019  

  «Acte de presència» d’Azahara Cerezo parteix d’un treball previ realitzat a la residència a Genalguacil (Málaga), dins de JustResidence. A l’exposició a l’espai de Cultural Rizoma es desplega aquest projecte i s’articula amb dos peces més a mig camí entre l’acció i la documentació de relacions d’invisibilitat al territori i a l’espai expositiu.

  Azahara Cerezo (Celrà, 1988) aborda contradiccions en la singularitat del territori i relacions d’in/visibilitat entre formes urbanes, processos globalitzadors i eines digitals. Mitjançant estratègies de reapropiació i desplaçament dóna forma a accions -sovint en línia-, vídeos experimentals i instal·lacions.   Ha estat artista resident al Col·legi d’Espanya (París), Fondazzjoni Kreattività i Valletta’18 (Malta), Casa de Velázquez (Madrid), 1646 (La Haia, Holanda), entre d’altres. Ha participat en exposicions col·lectives com «Provincia 53» (MUSAC, León), «The frame that blinds us» (APA Gallery. Budapest, Hongria), «Sortir-se de la línia» (Bòlit Centre d’Art Contemporani. Girona) o «Espècies d’espais» (MACBA, Barcelona).

  #01 Acte de presència (2018)

  Álbum de Flickr

  #00 En la mesura del possible

  L’exposició «En la mesura del possible. Una col·lecció anòmala» significa un desig llargament conreat. És una obertura. És un començament. La seva significació va més enllà de totes les anomalies i irregularitats de la mostra que podreu veure desplegada. No és una exposició col·lectiva. És una col·lecció exposada. És una col·lecció d’anar per casa. En realitat és allò que la Rita i l’Olga veuen en el seu dia a dia o conserven en el calaix de la còmoda.

  «En la mesura del possible» s’articula a partir d’aquest conjunt de peces que conformen la nostra col·lecció. Una col·lecció incompleta, però que en certa mesura permet construir un relat a partir de relacions i afinitats que ens expliquen. En un intent de classificació, la col·lecció podria iniciar-se cronològicament l’any 2014 amb la peça «Actions in between the rescue» de l’Azahara Cerezo i Mario Santamaría. En aquests darrers quatre anys, hem incorporat peces regalades, fruit d’intercanvis i comprades. També configuren la nostra col·lecció, però, descarts i fragments resultants de la descomposició d’algunes obres que conservats durant un llarg període de temps, per nosaltres han acabat adquirint el mateix sentit i valor que qualsevol altra peça.

  Formen part d’aquesta selecció:

  Guillermo Basagoiti | Barbara Cardella | Azahara Cerezo i Mario Santamaría | Carles Congost | Anna Dot | Antuán Duchamp | Mawatres | Jordi Mitjà | pierre d.la | Francesc Ruiz Abad | Sebi Subirós

  Col·lectiu Buit: Martí Batlle | Conxa Moreno | Clara Pallí | Rosa Pou | Eugeni Prieto | Mar Serinyà | Esteve Subirah | Joan Vinyes

  #00 En la mesura del possible. Exposició d’una col·lecció anòmala (2018)

  Álbum en Flickr

Premsa:
01/01/20 – Culturae Magazin L’abans i l’ara de la conceptualització de la cultura (Aida Vilar)
20/12/19 – Diari de Girona- Un any per emmarcar (Eudald Camps)
20/09/19 – Núvol- «Irene Solà presenta l’exposició “Dues molars de mamut”»
19/09/19 – Diari de Girona- Irene Solà i l’experiència de l’escriptura (Eudald Camps)
17/06/19 – El Punt Avui – Jordi Morell i els ecos de la guerra a Celrà (Jordi Camps)
14/06/19 – Diari de Girona- Un pati, una merla i un tros de ferralla (Eudald Camps)
29/03/19 – Diari de Girona- Contra la imatge (Eudald Camps)
28/03/19 – El Punt Avui – Les mil diapositives salvades (Jordi Camps)
10/03/19 – Diari Ara- 10 artistes per seguir (Antoni Ribas Tur)
22/02/19 – Diari de Girona- La carn fa carn (Eudald Camps)
30/11/18 – Diari de Girona- Azahara Cerezo
31/08/18 – Diari de Girona Que arrelin les anomalies (Alexandre Roa )
24/08/18 – El Punt Avui – Art Cooperatiu a Celrà (Jordi Camps)


Amb el suport de:

 

Col·laboren amb nosaltres