• #07 Commutacions

   

   

  Commutació
   
  1 f. [LC] [DR] Acció de commutar; l’efecte.
  2 1 f. [LC] [TC] En telecomunicació, establiment de les connexions individuals entre les vies de transmissió, entrants i sortints, a fi de comunicar dos punts.
  2 2 [IN] commutació de paquets Establiment de les connexions necessàries en una xarxa de telecomunicacions per a la transmissió i l’emmagatzematge de missatges o de dades formant paquets.
  3 1 f. [EE] Modificació de la configuració d’un circuit elèctric per mitjà de l’establiment o la supressió de determinades connexions. Teoria de la commutació.
  3 2 f. [EE] Conjunt de fenòmens que tenen lloc en l’induït d’una màquina elèctrica produïts per la inversió del sentit del corrent en el moment que una bobina és posada en curtcircuit al col·lector mitjançant les escombretes.
  4 f. [FL] Substitució d’uns elements lingüístics per uns altres de la seva mateixa classe per tal d’establir les unitats distintives fonològiques, morfològiques o semàntiques d’una llengua.

   

  La proposta expositiva per aquest 2020, sota el títol de Commutacions, pretén articular un programa que permeti assajar altres formes al marge de l’estructura expositiva convencional -allunyades de la fórmula clàssica d’un seguit d’exposicions individuals amb les seves corresponents activitats complementàries o paral·leles- i altres maneres de posar en relació i treballar amb els públics i les comunitats del lloc.
   
  El programa neix de la voluntat de propiciar i/o establir una sèrie de relacions entre agents diversos, és a dir, de generar situacions mitjançant les quals s’acabin establint connexions individuals entre els diversos elements que configuren aquests “xarxa”, a fi de comunicar alguns dels punts que la conformen. El que prima, en aquest sentit, és la definició d’unes formes de fer compartides i el disseny de certes estratègies amb l’objectiu de generar i establir connexions entre uns i altres.
   
  Commutacions s’inicia amb la invitació a tres artistes –Anna Dot, Roc Parés i Job Ramos– a participar d’una proposta la base de la qual consisteix a disposar d’un espai -que pot funcionar al mateix temps com a laboratori d’experimentació i com a espai expositiu- i d’un temps de dilatat per tal de posar en marxa uns processos compartits de treball. Al mateix temps, es treballa amb unes comunitats i públics concrets per tal de pensar com es poden establir o generar aquests espais de relacions entre unes i altres.
   

 • Anna Dot, Roc Parés i Job Ramos van iniciar els seus processos de treball a finals de 2019, a partir d’unes reunions durant les quals vam intentar definir entre totes com podria posar-se en joc una metodologia que els permetés posar-se en relació i estar juntes. En aquest sentit, es va acabar decidint que aquestes formes que podrien propiciar un relacionar-nos podrien partir de posar en comú una sèrie de referents, de compartir aquelles coses que ens interessen, de manera que els coneixements d’unes fossin susceptibles de ser contaminats per la confluència amb els de les altres.
  Es tractava, doncs, de convertir en metodologia quelcom que ja es dóna de manera natural i habitual, proposant-nos forçar la màquina, de manera que aquests intercanvis es produissin amb més freqüència i a estar disposades que aquestes referències ens afectessin a totes.
   
  La posada en comú d’aquest marc referencial va fer aflorar una sèrie de densitats compartides, a partir de les quals cada un dels artistes treballarà la seva proposta específica a mesura que avanci el projecte.
   


   

  Anna Dot
  (Vic, 1991)
  Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, postgraduada en Literatura Comparada i Literatura Electrònica per IL3 de Barcelona i doctora pel Departament de Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.
  Ha col·laborat amb diferents espais artístics de Barcelona, com la Sala d’Art Jove, la Fundació Antoni Tàpies, Can Felipa Arts Visuals o la Blueproject Foundation. També ha mostrat el seu treball a escala internacional a Mèxic i Alemanya. Ha sigut professora a l’Escola d’Arts Plàstiques de Torelló i a La Farinera de Vic. És cofundadora dels col·lectius Morir de Frío i Supterranis (Festival Plaga), i membre de la Comissió d’Arts Visuals del Festival Festus de Torelló. Ha estat guardonada amb el Premi Art Nou (Barcelona, 2018) i amb el I Premi de la Biennal d’Art d’Amposta (Amposta, 2014).
  Els seus projectes es concreten en investigacions al voltant del llenguatge, la comunicació i els processos cognitius i acaben formalitzant-se de maneres molt diverses. En aquest sentit, ha assajat mètodes particulars d’ensenyament de llengües estrangeres a Enseignement universel, ha posat en pràctica mecanismes de construcció de discurs a Until I am no longer able to stand -un exercici de filibusterisme sostingut durant gairebé 9 hores- i ha partit de textos literaris com la Divina Comedia de Dante, El Quixot de Cervantes o La Transformació de Franz Kafka per donar forma de diversos projectes.
   
  Roc Parés
  (Ciutat de Mèxic, 1968)
  Artista investigador en comunicació interactiva. Doctor en Comunicació Audiovisual (UPF, 2001) i Llicenciat en Belles Arts (UB, 1992). Professor Associat i Investigador del Grup DigiDoc, del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra.
  Els seus treballs artístics es caracteritzen per la experimentació poètica i crítica amb les tecnologies digitals i han estat presentats i exhibits internacionalment al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, Fundació Joan Miró, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Centro Cultural de Belém, Tate Gallery, Art Gallery of Ontario, National Museum of Photography, Film and Television, Centro Cultural de España en México, Ex Teresa Arte Actual, Laboratoire Paragraphe Université PARIS 8, Brandts Danmarks Mediemuseum, Centrale Montemartini, entre d’altres.  
  Els seus treballs de recerca han estat publicats per British Computer Society, Academic Press, FECYT, Macba, MIT Press, entre d’altres. Ha col•laborat amb desenes d’artistes, científics, enginyers, institucions i col•lectius amb qui ha impulsat algunes plataformes pioneres en l’art electrònic, com Galeria Virtual (Museu de la Ciència 1993-1995 i UPF 1995-2000) dedicada el desenvolupament de la realitat virtual com a forma d’art; Macba En línea (Macba+UPF 1995-1997) dedicada a l’art en xarxa; M.A.L. (HANGAR+MOB Comissió Europea 2011-2013) dedicat a l’art amb dispositius mòbils intel·ligents o el Màster Universitari en Arts Digitals, UPF (1995-2015) del qual va ser codirector del 2010 al 2015.
  Actualment és beneficiari del Sistema Nacional de Creadores de Arte de Mèxic.
   
  Job Ramos
  (Olot, 1974)
  Job Ramos és llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i la University of West England i actualment és professor associat a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Ha realitzat exposicions individuals al M|A|C Mataró Art Contemporani («Si Can Palauet fos pla», 2016), al Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona («Immunitat de capvespre», 2011), a la Casa de Cultura de Girona («Staring at the sun was extremely painful», 2001) i a l’Espai Zer01 d’Olot («Un altre paradís sense clavegueram», 2008), entre d’altres i ha estat guanyador de la Biennal d’Art de Girona (2010) i de la Beca Primavera de l’Escala (2015) amb el projecte Buidar el mar per omplir la casa.
  Els seus treballs, tot i que conceptualment i formalment diversos -ha transitat, en uns inicis, pel llenguatge interactiu, l’audiovisual i la fotografia, per acabar apropant-se a allò més tangible-, mantenen unes constants que tenen a veure amb tres qüestions fonamentals; d’una banda, amb una aproximació gairebé sempre tangencial al seu “objecte d’estudi”, de l’altra, per un intent de domini i control de certs aspectes que, per definició, són impossibles -o, si més no, es resisteixen- de ser dominats i, finalment, per la instauració d’un “dubte” constant envers la capacitat que tenen els “objectes sensibles” de transmetre o transferir “alguna cosa” entre l’artista-productor i el públic-receptor.
   

 • Situació #01
  Jornades de treball obertes al públic

   

   
  Anna Dot, Roc Parés i Job Ramos estaran treballant a porta oberta en el nostre espai de Celrà. Per tal de garantir les mesures de seguretat, us recomanem que, si voleu venir a visitar-los, concerteu cita prèvia enviant un correu electrònic a info(arroba)culturalrizoma.com
   
  Dies: divendres 3 i dissabte 4 de juliol
  Horaris: d’11 a 14 h i de 17 a 20 h
  Adreça: plaça de l’Església, 8, Celrà
   


Exposicions d’anys anteriors

Si voleu conèixer el nostre històric d’exposicións podeu consultar-lo aquí


Horari d’obertura:

dijous i divendres de 17 a 20 h
dissabtes d’11 a 14 h. fora d’horari contactant a través del correu info(arroba)culturalrizoma.com

Amb el suport de
Col·laboren amb nosaltres