Comencem a portar el blog de la cooperativa i el tercer mes incomplim la promesa feta d’un article al mes. Però intentarem fer-ho, en la mesura del possible, que, a vegades, el temps passa com un tren d’alta velocitat i per molt que correm no el podem atrapar.
Tenia apuntat a l’agenda escriure sobre el projecte de recerca aplicada. Què significava, el seu perquè, les intencions i desitjos. És veritat que tenim al web corporatiu dins menú “recerca”que ho explica, però volia ampliar una mica més les intimitats.
El projecte significa quelcom més que el que podeu llegir al web. Al primer article del blog fèiem referència al pla d’empresa, aquell gran pas de posar per escrit allò què vols ser de gran. És molt i molt recomanable fer el pla d’empresa, t’ajuda i obliga a posar paraules a idees, a fer aterratges, a compartir i debatre entre les sòcies, a perfilar i fer un pot comú per saber cap a on anar.
El pla que vam escriure, entre els mesos de gener i març, ens ha servit com a base per refer-lo, una vegada constituïda la cooperativa, per primera vegada a finals de juliol. Amb la Rita, vam tornar a seure davant l’ordinador per revisar l’escrit per encarar la tardor, per saber per on havíem de caminar, què volíem desenvolupar, per saber cap a on derivaven les nostres forces.
Vam escriure el títol «Recerca aplicada» per desenvolupar altres epígrafs sota aquest paraigua. Amb aquests dos termes va definir l’Elisa Varela -professora de la UdG, a qui hem d’agrair el seu ajut i estima- la feina que s’havia portat a terme amb Kultour. Les seves paraules ens han servit per definir un futur possible. A les dues ens agrada la recerca, tenim experiències diverses i les podem aplicar en les nostres passions i dèries personals i, a més a més compartir-les i fer-les créixer. La recerca aplicada es converteix en el focus del nou pla d’empresa cooperatiu.
En el tren de finals d’agost, aquell que anava tan ràpidament enduent-se el nostre temps està relacionat amb això mateix. Dins el projecte Kultour teníem un compromís adquirit amb La Caseta Serveis educatius de l’Ajuntament de Girona per presentar dues rutes: «Girona a l’esguard de les dones» i «Espais d’Art de la Girona contemporània». D’aquesta última, teníem gran part de la recerca feta, però ens faltava documentar protagonistes i fer recull de fotografies. En aquest lapse de temps vam escriure a artistes que formen part de l’aplicació per demanar si tenien fotografies i documents de l’època i quedar per parlar una mica i recollir la memòria oral. Una cosa porta a l’altra i ens trobem amb la Rita fent gravacions de veu per a poder ampliar i facilitar dins l’aplicació mòbil un document més.
Aquest és un exemple de les propostes culturals i creatives. «Espais d’art de la Girona contemporània» és un itinerari que es configura partint de la recerca prèvia, de la investigació i l’estudi d’edificis i la seva vida, de com s’apropen a les pràctiques artístiques, com a museus, com a escoles, com a centres d’art o sales d’exposicions.
De fet la veueta innocent de la meva sòcia: «ho gravem?», ha convertit el recorregut «Espais d’art de la Girona contemporània» en quelcom més, en un projecte que ens dóna l’oportunitat de guardar veus i memòries, de sentir veus diverses sobre el mateix temps i espai, de documentar els moments viscuts. El material recollit l’anem atresorant a la memòria del disc. La visita ja forma part del pot comú que tenim i que esperem que segueixi rizomant.