Recorreguts d’arxiu és un projecte a través del qual, de forma quinzenal al nostre blog, posarem en relació continguts provinents del nostre arxiu textual, visual i sonor -així com provinents d’altres plataformes, projectes i agents- per tal de pensar qüestions que ens afecten en el moment present.
Recorregut d’arxiu #2
Deixar (de) fer
En aquest segon #recorregutdarxiu ens centrem en la idea d’hiperproductivitat. La realitat ha irromput de manera deliberada en el nostre fer quotidià, però res no ens atura. Som conscients que ens trobem en una situació excepcional, però no deixem de veure’ns bombardejades per solucions que ens empenyen a seguir produint com sempre -eines que faciliten el teletreball, mecanismes per traslladar la nostra activitat en l’àmbit digital, etc-. Ens resistim a entendre aquest moment com una espècie d’estat de suspensió, però ens preguntem si no seria possible pensar i posar en pràctica altres maneres de fer, que suposin una certa resistència a aquesta lògica hiperproductivista que caracteritza el sistema en el qual ens veiem immerses.
Comencem per introduir a Google la frase ¿Cómo no ser productivos?. Ens apareixen només dos resultats i un munt de referències que apunten cap a una altra direcció. A partir d’aquí, estirem del fil d’una sèrie de continguts que creiem que ens poden portar a un altre lloc.
1. Capítol “¿Por qué trabajamos?” del programa Soy Cámara del CCCB
¿Por qué trabajamos? ¿Para ganarnos la vida o para perderla? En este capítulo del Soy Cámara, Yann Moulier-Boutang nos adentra en la historia del trabajo, de la explotación y de la dominación disciplinaria del capitalismo; Guy Standing aborda el precariado (concepto desarrollado por él mismo) y la alienación laboral contemporánea, y Judy Wajcman nos alerta sobre el riesgo de la aceleración en el trabajo. Si la mayoría de la gente está molesta con su trabajo, ¿por qué seguimos confiando en él? ¿Qué nos dicen las nuevas formas de trabajo sobre las nuevas formas de dominación social?
2. El Manifiesto Del No Hacer de Christina Schultz
El Manifiesto del No Hacer és fruit d’una investigació artística al voltant de la nostra cansada societat laboral, l’infern de la sobreproducció i l’urgent necessitat d’aturar-nos, amb la intenció de posar una mica de llum a un futur obscur.
3. Entrevista a Jordi Mitjà en el marc del projecte Itineraris Contemporanis
En aquesta entrevista, Jordi Mitjà ens parla sobre els seus inicis, sobre la idea de professionalització i sobre com el fet de no fer res, la possibilitat d’avorrir-se, és part important del procés de treball.
4. “Looking Up” de Francis Alÿs
A Looking Up, Francis Alÿs busca dur a terme una acció de la qual sorgeixi un moviment sense cap esforç. Confiant en el poder de la suggestió, Alÿs resta dempeus enmig d’una plaça observant el cel fins que una multitud es forma al seu voltant. Just quan alguna cosa comença a tenir lloc, l’artista es retira.
5. La Vaga de María Alcaide
“Tengo un trabajo que no me importa, donde sólo me pagan por mi tiempo y no por mis aptitudes. Durante la exposición, estaré robando tiempo a la compañía dejando por hacer las tareas mecánicas que se me asignan. La pausa para el cigarro, el tiempo en el almacén o la ralentización de cualquier movimiento servirán como estrategias de resistencia del cuerpo frente a la magnitud esclavizante del trabajo.”
6. Son[i]a #214. Entrevista a Luz Broto
“El treball de Luz Broto aborda qüestions relacionades amb la sociologia, l’arquitectura, la coreografia i els processos col·lectius de presa de decisions. Formada en arts visuals, les seves intervencions artístiques parteixen sovint de gestos minimalistes i extremadament precisos i senzills, que qüestionen convencions que seguim de manera inconscient.”